اثر کورتون بر اگزما
اگزما که به آن درماتیت آتوپیک (Atopic dermatitis) نیز گفته می شود، یک بیماری پوستی رایج است که موجب التهاب، خارش و قرمزی پوست می شود. اگزما در کودکان بیشتر از بزرگسالان رایج است و نوعی واکنش آلرژیک در نظر گرفته می شود؛ اما در اغلب موارد آلرژی محسوب نمی شود. علائم و نشانه های اگزما ممکن است در افراد، متفاوت باشد. اگزما به بدن آسیب نمی رساند و مسری نمی باشد؛ اما بهتر است که پس از مشاهده اولیه برای درمان آن اقدامات لازم انجام شود. عواملی از قبیل ژنتیک، سیستم ایمنی بدن، عوامل محیطی و استرس می توانند در به وجود آمدن اگزما نقش داشته باشند. برای درمان اگزما در ابتدا باید عامل آلرژی زا یا به وجود آورنده اگزما در پوست را شناسایی کرده و سپس درمان متناسب با آن را انتخاب کنید. اگر علت به وجود آمدن اگزما عوامل ژنتیکی باشد، درمان آن کمی دشوار است؛ اما این امکان وجود دارد که با رعایت برخی موارد، علائم این گونه از اگزما را کاهش داد.
همشهریان گرامی! برای دستیابی به بهترین نتایج درمان بیماریهای پوستی ، حتما به متخصص پوست در اصفهان مراجعه نمایید. زیرا با بکارگیری نادرست و غیر اصولی این روشها توسط افراد غیر متخصص، نه تنها مشکلات کاهش پیدا نمیکند؛ بلکه ممکن است دچار عوارضی شوید که به سادگی رفع نشوند.
هدف تمام درمانهای مورد استفاده برای این بیماری، کنترل یا از بین بردن خارش پوست میباشد که در صورت عدم درمان، عفونتهای پوستی ایجاد میکند. اگر اگزما حالت خفیفی داشته باشد، برای کنترل آن باید از عوامل تحریککننده پوست اجتناب شود، از مرطوبکننده و نرمکنندههای پوستی استفاده شود، ممکن است برای کنترل درماتیت آتوپیک خفیف تا متوسط، کرم و پمادهای استروئیدی (کورتون) توصیه شوند. کرم و پمادهای استروئیدی با قدرتهای متفاوتی در دسترس بیماران قرار دارد. معمولاً کرم و یا پمادهای استروئیدی، یک یا دو بار در روز مورد استفاده قرا میگیرند که در کاهش علائم مؤثر بوده و به مرطوب شدن پوست کمک مینمایند. ممکن است برای کنترل عود شدید اگزما، مصرف استروئیدهای موضعی قوی نیاز باشد، بااینحال، آنها باید فقط برای مدت کوتاهی استفاده شوند تا از نازک شدن پوست جلوگیری به عمل آید.
اگزما در اثر چیست؟
- عوامل ژنتیکی و ارثی میتوانند در ایجاد بیماری اگزما نقش داشته باشند.
- اختلال در عملکرد سیستم ایمنی باعث ایجاد بثورات پوستی به عنوان پاسخ التهابی ناخواسته میشود.
- خشکی پوست در اثر عوامل شیمیایی یا محیطی، حساسیت پوستی را افزایش میدهد.
برخی از مواد یا شرایط به نام عوامل محرک میتوانند باعث تشدید اگزما شوند:
- محرک هایی وجود دارد که باعث تشدید اگزما میشوند، از جمله این مواد: شویندههای شیمیایی، گرما، تعریق زیاد، استرس و اضطراب، خشکی پوست، عفونت پوستی، صابونها، کپکها، گرد و غبار و همچنین گرده گلها میباشند.
علائم اگزما
علائم شایع این عارضه شامل موارد زیر هستند:
- خارش
- قرمزی پوست
- خشکی پوست
- پوسته پوسته شدن
- تشکیل برجستگیها یا تاولهای کوچک پر از مایعات
در بزرگسالان، اگزما اغلب بر روی دستها تأثیر میگذارد. در کودکان، اگزما در نواحی فضای داخلی آرنج و پشت زانوها بیشتر دیده میشود. در نوزادان، اگزما معمولاً در صورت، گردن و پوست سر نمود پیدا میکند.
کورتون چیست؟
کورتون یا کورتیکوستروئید یا به اختصار استروئیدها نوعی چربی هستند که در کبد از ماده اولیه کلسترول ساخته شده و غده آدرنال یا فوق کلیوی از آنها در ساختن هورمون ها استفاده میکند. مهمترین هورمون استروئیدی که در بدن ساخته میشود کورتیزول نام دارد. این دسته موارد بهطور مصنوعی هم ساخته میشوند و از آنها به عنوان دارو استفاده میشود. کورتون ها در طب در درمان بسیاری بیمارها مانند آسم، روماتیسم مفصلی، اگزما، لوسمی و بسیاری بیماری های دیگر استفاده میشود.
انواع کورتون
مهمترین استروئید یا کورتون هایی که بهصورت دارو به کار برده میشوند عبارتند از هیدروکورتیزون، دگزامتازون، بتامتازون، پردنیزون و پردنیزولون پردنیزون Prednisone یک ماده شیمیایی غیر فعال است که در کبد به فرم فعالی تبدیل میشود که به آن پردنیزولون Prednisolone میگویند. کورتیکواستروئیدها شیوهی مصرف و استفادهی گوناگونی دارند. برای مثال، جهت درمان اگزما به شکلهای زیر استفاده میشوند:
- خوراکی
- با تزریق
- بهصورت کرم موضعی روی پوست
اثر کورتون بر اگزما
کورتون ها یا کورتیکوستروئیدها دو تأثیر مهم در بدن دارند. یک اینکه موجب مهار و سرکوب التهاب در بافت های بدن شده و دیگری اینکه سیستم ایمنی بدن را تضعیف میکنند و از این دو اثر در درمان بیماری ها استفاده میشود.
عوارض کورتون بر پوست
- خوراکی: این داروها کل بدن را تحت تأثیر قرار می دهد؛ چون این دارو جذب سیستمیک می شود به همین دلیل میزان عوارض داروهای خوراکی بسیار زیاد می باشد. مصرف دارو با دوز بالا: عوارضی مانند بالا رفتن وزن، افزایش چربی به ویژه در صورت، شکم و پشت گردن، بالا رفتن فشار خون، تورم پاها، افزایش فشار داخل چشم، تغییرات رفتاری و … به وجود می آید.
- مصرف دارو به شکل بلند مدت: ریسک دیابت در این افراد که به هر دلیلی از داروهای استروئیدی استفاده می کنند بالا می رود.
از مشکلات پوستی به وجود آمده می توان به آسیب پذیری پوست، نازک شدن پوست، ترمیم آهسته تر و بروز استریا (خطوط پوستی)، اتروفی و از بین رفتن پوست اپیدرم و نیز استریا یا ترک پوستی می شود.
- مصرف دارو به صورت موضعی: شاید گمان می کنید که تنها حالت تزریقی می تواند عوارض بلند مدت داشته باشد؛ اما استفاده از استروئید به شکل کرم و پماد هم می تواند باعث ایجاد نازکی پوست و ایجاد ضایعات پوستی و انواع جوش شود.
تزریق بوتاکس یکی از روشهای موقتی تعریق زیر بغل می باشد که در کلینیک صدف اصفهان انجام می شود. لطفا جهت کسب اطلاعات بیشتر در مورد این روش با شماره های 8 - 32240827 و 32214564 تماس حاصل فرمایید.
آدرس مطب : اصفهان ، خیابان آمادگاه ، مجتمع آژند ، بلوک آ ، طبقه سوم ، کلینیک صدف
تلفن : 32240827 - 031
درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید
-
اگزما صورت و التهاب پوستی آلرژیک
تاریخ انتشار : 1399-01-12تاریخ بروز رسانی : 1403-06-12 -
دلایل خارش پوست در بهار و درمان آن
تاریخ انتشار : 1401-12-13تاریخ بروز رسانی : 1401-12-20 -
علت پوسته ریزی زخم و خارش پوست سر
تاریخ انتشار : 1401-10-03تاریخ بروز رسانی : 1402-07-23 -
علت و روشهای درمان اگزمای دست
تاریخ انتشار : 1402-04-17تاریخ بروز رسانی : 1402-05-06 -
درمان اگزمای پوستی
تاریخ انتشار : 1399-03-13تاریخ بروز رسانی : 1402-07-26
نظرات کاربران درباره این مطلب :سیدی [ 1402-06-20 ]
سلام من دستهام اگزمادارن چند ساله پیش هر دکتری رفتم همش دارودادن ولی هیچی بهتر نشده تازگیها امپول تزریق کردن داخل لکه های دستم لطفا شما راهنماییم کنید گفتن اگه امپول جواب نداد نور درمانی
حنانه ادراکی [ 1402-06-06 ]
دخترم یکسال هست داخل سرش اگزمادراورده هردکتری بوشهربوده بردم هیچ نتیجه ای نگرفتم لطفا راهنمایی کنید
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .