علل ایجاد بیماری درماتیت سبوره
درماتیت سبوره یا اگزمای سبوره یک بیماری التهابی پوست است که در آن پوست قرمز، فلس مانند و مبتلا به خارش می شود. این بیماری اغلب، نواحی پوستی چرب تر و دارای غدد سباسه را تحت تأثیر قرار می دهد. صورت، پوست سر و مرکز قفسه سینه از جمله این نواحی هستند. اگرچه درماتیت سبوره عامل اصلی ریزش مو به حساب نمی آید؛ اما انجمن ریزش مو آمریکا خاطر نشان می کند که در برخی موارد ممکن است منجر به ریزش مو شود. درماتیت سبوره در موارد خفیف باعث ایجاد شوره سر می شود. در موارد شدیدتر باعث ایجاد خارش و قرمزی و التهاب خواهد شد. خارش پوست و خراشیدگی بیش از حد ممکن است به فولیکول های مو آسیب برساند، همچنین قارچ مالاسزیا (malassezia) که به طور طبیعی در پوست اکثر مردم یافت می شود، هنگامی که خارج از کنترل باشد ممکن است التهاب را به همراه بیاورد که رشد مو را در آن نقطه سخت می کند و اگر برای مدت طولانی درمان نشود، ممکن است ریزش مو در آن قسمت دائمی باشد. با روشهای مختلف میتوان درماتیت سبوره را بهبود داد یا کاملاً برطرف کرد؛ اما روش درمان قطعی و دائمی برای این عارضه وجود ندارد و ممکن است با قطع درمان، درماتیت سبورئیک دوباره بازگردد.
همشهریان گرامی ! برای دستیابی به بهترین نتایج درمان بیماریهای پوستی مانند درماتیت سبوره، حتما به متخصص پوست در اصفهان مراجعه نمایید. زیرا با بکارگیری نادرست و غیر اصولی این روشها توسط افراد غیر متخصص، نه تنها مشکلات کاهش پیدا نمی کند؛ بلکه ممکن است دچار عوارضی شوید که به سادگی رفع نشوند.
علل ایجاد بیماری درماتیت سبوره
علت بروز درماتیت سبورئیک می تواند پیچیده بوده و یک یا چند عامل در بر هم زدن تعادل بدن نقش داشته باشند. از جمله این عوامل می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- زمینه وراثتی ابتلا به مشکلات التهابی
- شرایط زندگی همچون استرس، رژیم غذایی، بیماری روانی و وضعیت نامطلوب سلامتی
- محرک های محیطی همچون محرک های پوستی، آب و هوای گرم یا خشک و دارو ها
- رشد بیش از حد یک قارچ رایج به نام مالاسزیا که توانایی برانگیختن پاسخ التهابی را دارد.
برخی از عوامل خطر ابتلا به این بیماری در بزرگسالان را افزایش می دهند:
- شرایط روانی و عصبی مانند بیماری پارکینسون و افسردگی
- پس از شرایط استرس زا پزشکی مثل حمله قلبی
- سیستم ایمنی ضعیف مانند کسانی که به ایدز مبتلا هستند، پانکراتیت الکلی و برخی سرطان ها
- برخی داروها
- پوست چرب
- اختلالات اشتها
- صرع
- آفتاب و حرارت بیش از حد
علائم درماتیت سبوره
اگزمای سبوره ای که به عنوان درماتیت سبوره ای نیز شناخته می شود یک بیماری پوستی بسیار شایع است که باعث قرمزی، ایجاد لکه های پوسته پوسته و شوره سر می شود. این بیماری اغلب پوست سر را درگیر می کند؛ اما می تواند نواحی چرب دیگر بدن را نیز گرفتار کند. به طور معمول این بیماری در چند هفته اول شدت گرفته و سپس به تدریج طی چند هفته یا ماه کاملاً برطرف خواهد شد. علائم و نشانه های بروز درماتیت سبوره ای ممکن است شامل موارد زیر شود:
- پوسته پوسته شدن پوست کف سر ( شوره سر )، مو، ابرو، ریش یا سبیل
- قرمزی پوست
- احساس خارش پوست
نواحی ایجاد درماتیت سبوره
لکه های پوستی چرب که به صورت پوسته پوسته های سفید یا زرد رنگ نمایان شده در قسمت های مختلف بدن مانند موارد زیر می تواند نشانه این بیماری باشد:
- زیر بغل
- پلک ها
- قفسه سینه
- زیر سینه ها
- پوست صورت
- ابروها، گوش ها
- ناحیه کشاله ران
- قسمت های از بینی
علائم و نشانه های گفته شده ممکن است در صورت استرس فرد شدیدتر بوده و در هوای سرد یا فصول خشک سال شدت پیدا کند.
درمان درماتیت سبوره
معمولاً لازم است که درمان درماتیت سبورئیک به صورت بلند مدت باشد، البته میتوان دورههایی را برای استراحت و توقف موقتی درمان تعیین کرد. انتخاب شیوهی درمانی به شدت التهاب و خارش پوست و محل بروز عارضهی پوستی دارد:
- روی سر: استفاده منظم از محلول یا شامپوهای ضد شوره که حاوی سلنیوم سولفاید (selenium sulphide)، پیریتیون روی (zinc pyrithione) یا کتوکونازول (ketoconazole). برای تأثیرگذاری بیشتر شامپو آن را روی پوست کف سر بمالید و قبل از شستن شامپو بین 5 تا 10 دقیقه صبر کنید. برای کنده شدن پوستههای ضخیم از روی سر میتوانید از چند ساعت قبل، یا از شب قیل به سر خود محلول سالیسیلیکاسید بزنید. البته این کار باعث چرب شدن و احساس کثیفی سر میشود؛ اما معمولاً نتایج خوبی به همراه دارد. در صورتی که خارش سر شما زیاد است، ممکن است پزشک شما لوسیون یا ژل یا شامپوی حاوی استروئید را برای مصرف موقت و کوتاه مدت تجویز کند.
- سایر نواحی بدن: استفاده کرمها و پمادهای ضد قارچ معمولاً مؤثر است و به علت بیخطر بودن آنها، میتوان این روش را به صورت بلند مدت به کار برد. برخی از این داروها عبارتند از: کلوتریمازول، میکونازول و نیستاتین. در صورتی که التهاب پوست زیاد باشد میتوان به صورت موقت این داروها را با یک استروئید خفیف ترکیب کرد تا التهاب پوستی برطرف شود.
شستن بدن با یک شامپوی ضد قارچ حاوی کتوکونازول نیز میتواند مفید باشد. بهتر است قبل از شستن شامپو از روی بدن، ۵ تا ۱۰ دقیقه صبر کنید.
- در کانال داخل گوش: در این موارد از قطرههای مخصوص گوش استفاده میشود. داخل گوش خود را با گوش پاک کنهای پنبهای پاک نکنید؛ چرا که این کار باعث تحریک بیشتر پوست و شدیدتر شدن عارض میشود.
- روی پلکها: با استفاده از یک شستوشودهندهی مخصوص پلک یا شامپوی کودک (بدون ایجاد سوزش چشم)، روی پلکها را بشویید تا بتوانید پوستهها را از روی پلک جدا کنید و التهاب پوست را کاهش دهید.
در موارد خاص، اگر درماتیت سبورئیک بسیار گسترده باشد یا نسبت به درمانهای گفته شده در بالا مقاوم باشد، ممکن است پزشک شما، مصرف یک دوره داروی ضد قارچ خوراکی را تجویز کند.
کلینیک صدف یکی از مراکز تخصصی کاشت مو در اصفهان است که با سالها تجربه در این زمینه و بکارگیری روشهای FIT و FUT ، نتایج بسیار درخشانی در کاشت مو، ابرو ، ریش و سبیل ارائه نموده است. اگر مایل به کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه می باشید؛ با شماره تلفن 32240827 -031 تماس حاصل فرمایید.
آدرس مطب : اصفهان ، خیابان آمادگاه ، مجتمع آژند ، بلوک آ ، طبقه سوم ، کلینیک صدف
تلفن : 32240827 - 031
درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید
-
آیا مکمل های بدنسازی باعث ریزش مو می شوند؟
تاریخ انتشار : 1402-04-11تاریخ بروز رسانی : 1402-04-21 -
ریزش مو بعد از زایمان تا کی ادامه دارد؟
تاریخ انتشار : 1400-11-06تاریخ بروز رسانی : 1402-08-10 -
تفاوت الگوی ریزش مو در مردان و زنان
تاریخ انتشار : 1400-08-03تاریخ بروز رسانی : 1402-08-06 -
آشنایی با مدل های مختلف ریزش مو
تاریخ انتشار : 1400-02-24تاریخ بروز رسانی : 1402-07-10 -
بررسی روشهای غیر دارویی درمان ریزش مو
تاریخ انتشار : 1399-01-10تاریخ بروز رسانی : 1403-05-02
نظرات کاربران درباره این مطلب :حمید کریمی [ 1402-10-17 ]
التهاب موی سر
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .