آیا لکه های ماه گرفتگی درمان میشوند؟
ماه گرفتگی یا تیرگی مادرزادی یک قسمت از پوست معمولاً از زمان تولد وجود دارد و در اکثر موارد یک اختلال دائمی محسوب میشود. ماه گرفتگی به رنگ قرمز، صورتی، ارغوانی یا قهوه ای و در اندازههای مختلفی روی سطح پوست دیده میشود. ماه گرفتگی میتواند در هر قسمتی از بدن به وجود بیاید و به غیر از شکل ظاهری خود با هیچ علامت دیگری همراه نیست. تقریباً همه انواع ماهگرفتگی از لحاظ فیزیکی فرد را دچار مشکل نمیکنند و تعداد زیادی از آنها ناپدید میشوند و یا با گذر زمان سایز و اندازه آنها کوچکتر میشود. هیچ روش پیشگیری کننده ای برای جلوگیری از به وجود آمدن ماه گرفتگی وجود ندارد؛ اما میتوان به کمک روشهای مختلف به درمان آن پرداخت.
همشهریان گرامی ! برای دستیابی به بهترین نتایج درمان بیماریها و مشکلات پوست و مو، حتما به متخصص پوست در اصفهان مراجعه نمایید. زیرا با بکارگیری نادرست و غیر اصولی این روشها توسط افراد غیر متخصص ، نه تنها مشکلات کاهش پیدا نمی کند؛ بلکه ممکن است دچار عوارضی شوید که به سادگی رفع نشوند.
علت ایجاد لکه های ماه گرفتگی
کارشناسان هنوز با قطعیت نمیدانند که چرا برخی از نوزادان دارای لکههای مادرزادی هستند. با این حال، برخی از دلایل احتمالی آن عبارتند از:
- تجمع بیش از حد سلولهایی که لایه داخلی عروق خون نوزاد را تشکیل میدهند.
- در دوران بارداری، ممکن است یک قطعه کوچک از جفت، زودتر از موقع در داخل جنین در حال رشد وارد شده باشد.
- عصبهای آسیب دیدهای که گشاد شدن و یا تنگ شدن مویرگها را کنترل میکنند، ممکن است لکههای شرابی را ایجاد کنند.
- رگههای مویینه و بسیار ریز در زیر پوست ممکن است موجب لکهی سالمون شود.
- برخی از پروتئینهای تولید شده توسط جفت در دوران بارداری ممکن است با افزایش احتمال برخی از انواع لکههای مادرزادی مرتبط باشد.
علائم لکه های ماه گرفتگی
انواع مختلفی از لکههای ماه گرفتگی و خالهای مادرزادی وجود دارد و علائم و نشانهها نيز بسته به نوع ماه گرفتگی متفاوت است. برخی از علائم شایع عبارتند از:
- لکه های روي پوست که قبل یا بلافاصله پس از تولد ايجاد میشوند.
- ضایعات قرمز و بثورات (دانههای) پوستي که در هنگام تغييرات دما و يا گريه نوزاد محسوستر میشوند.
انواع ماه گرفتگی
ماه گرفتگی رنگدانهای
گونههای مختلفی از ماه گرفتگی از جمله خالهای مادرزادی (مول)، لکههای شیرقهوهای و مغولی در این گروه جای میگیرند. لکههای شیرقهوهای پیامد تجمع بیش از حد رنگدانه در پوست است. هر چند لکههای شیرقهوهای محو نمیشوند؛ اما برداشتن خال و درمان آنها نیز ضروری نیست. لکههای مغولی مسطح و به رنگ آبی مایل به خاکستری بیشتر روی پوست کودکان دیده میشود. این خالهای مادرزادی معمولاً هنگام مدرسه رفتن کودک ناپدید میشوند.
لکههای به شکل ماهی قزل آلا یا سالمون
این لکههای بسیار باریک، صورتی کمرنگ و مسطح معمولاً روی پوست نوزادان یا روی پشت گردن یا روی پلک بالاییشان دیده میشود. اکثر لکههای روی پلک در طول نخستین سال حیات کودک محو میشوند، حال آن که لکههای روی گردن از بین نمیروند.
بدشکلی های عروقی
این بدشکلیها پیامد رشد غیرطبیعی رگهای خونی و تقریباً همیشه مادرزادی هستند. یکی از شایعترین گونههای ماه گرفتگی نوعی بدشکلی عروقی به نام خال لکه شرابی است که امکان تشکیل آن روی هر نقطهای از بدن وجود دارد. خالهای لکه شرابی ماه گرفتگیهای مسطح و در بدو تولد صورتی کمرنگ هستند که پس از چند سال به رنگ قرمز مایل به بنفش درمیآیند. این خال ها از بین نمیروند و ناپدید نمیشوند. تشکیل شدن این خالها روی صورت در اطراف یا بالای چشم از آن رو نگران کننده است که احتمال دارد همراه با ناراحتیهای چشم یا مغز باشد.
همانژیوم
این ضایعههای پوستی یکی دو هفته پس از تولد روی پوست نوزادان دیده میشود. جمع شدن رگهای خونی بسیار ظریف در کنار یکدیگر دلیل ایجاد همانژیوم است که به سرعت در طول ۶ تا ۹ ماه نخست زندگی رشد میکند. همانژیوم متداولترین تومور نوزادان است و معمولاً اطراف سر و گردن به چشم میخورد. بعضی همانژیومها روی اندامهای داخلی، مانند معده، کبد، روده یا کلیه ایجاد میشوند. تغییر رنگ پوست یکی از علائم بارز همانژیوم است که گاهی چند ماه پس از تولد از بین میرود؛ اما در اکثر مواقع ناپدید شدن آن سالها زمان میبرد.
درمان لکه های ماه گرفتگی
روشهای گوناگونی برای از بین بردن ماه گرفتگی وجود دارد که پزشک بهترین روش را با توجه به نوع، اندازه و محل لکه و عاملهای دیگر انتخاب میکند.
داروها
اکثر ماه گرفتگی و خالهای مادرزادی بدون نیاز به درمان ناپدید میشوند؛ اما در غیر این صورت نخستین گزینه درمانی برای برداشتن آنها داروهای خوراکی و یا موضعی است. این داروها برای کاهش اندازه و روشن ساختن رنگ لکههای ماه گرفتگی مؤثر است. انواع مختلفی از داروها در دسترس هستند و پزشک میتواند بهترین گزینه دارویی را به شما پیشنهاد کند.
کورتیکواستروئید ها
مصرف خوراکی این داروها به کوچک شدن لکههای ماه گرفتگی منجر میشود. این دارو به صورت تزریقی نیز به کار برده میشود. کورتیکواستروئید در رگهای خونی زیر ماه گرفتگی نفوذ میکند و ناحیه تغییر رنگ داده را منقبض میکند. تأثیرگذاری دارو پس از دو تا چهار هفته قابل مشاهده میگردد.
اینترفرون آلفا-12
اگر داروی کورتیکواستروئید جواب ندهد، به جای آن ممکن است داروی اینترفرون آلفا 12 برای کوچک شدن و یا متوقف کردن رشد لکهها و خال های مادرزادی تجویز گردد.
لیزر درمانی
لیزر برای درمان ماه گرفتگی نزدیک به سطح پوست، مانند خالهای لکه شرابی، به کار برده میشود. این عمل برای تمام گروههای سنی مناسب است. از نور لیزر برای کوچک کردن یا جلوگیری از رشد لکه استفاده میشود. چند جلسه لیزر درمانی باید انجام شود تا نتیجه بهینه به دست آید. اگرچه برای درمان همانژیوم نیز میتوان از لیزر استفاده کرد؛ اما در مواردی که همانژیوم روی اندام داخلی یا در عمق پوست است، لیزر به کار برده نمیشود.
آی پی ال
در این روش به کمک دستگاهی مخصوص پالسهای شدید نور به پوست اعمال میشود. در صورت وجود لکههای عروقی، دمای هموگلوبین خون جاری در رگهای گشاد شده با جذب انرژی نورانی بالا میرود. در مورد درمان ماه گرفتگی روی بدن رنگدانهای نیز رنگدانههای پوست نور را جذب میکنند و انرژی نورانی را به انرژی گرمایی تبدیل میکنند. متلاشی شدن رگهای خونی پس از رسیدن به دمای ۶۰ یا ۷۰ درجه شروع میشود و رنگدانههای اضافی نیز شروع به تجزیه شدن میکنند تا آنقدر کوچک شوند که سلولهای بدن بتوانند آنها را از محل فعلی دور کنند. مدت و شدت درمان به قدمت و بزرگی ماه گرفتگی بستگی دارد؛ اما در مجموع بهبود قابل توجهی پس از همان جلسه نخست در بسیاری از بیماران دیده میشود.
کرایو تراپی
کرایوتراپی (سرما درمانی) روشی ایمن و بسیار سریع است که برای از بین بردن بافت آسیب دیده پوست، برای مثال لکههای ماه گرفتگی، مورد استفاده قرار میگیرد. این عمل از طریق انجماد به کمک یخ خشک یا از طریق سوزاندن در دمای پایین انجام میشود. کرایوسرجری را میتوان یکی از روشهای موفقیتآمیز درمان ضایعههای پوستی مانند ماه گرفتگی به شمار آورد. در روش کرایوتراپی از عاملهای آلوژنیک با کاربرد آسان استفاده میشود.
جراحی
پزشکان زمانی به جراحی روی میآورند که دیگر درمانهای غیرجراحی موفقیتآمیز نبوده باشند. همانژیوم بزرگ یا روی اندام داخلی نیز باید با جراحی و تحت بیهوشی عمومی خارج شود.
لایه برداری شیمیایی
در لایه بردای شیمیایی از محلول شیمیایی به دقت تهیه شدهای برای برداشتن لایههای خارجی آسیب دیده پوست استفاده میشود تا پوست زیرین درخشان، سالم و شاداب نمودار گردد.
مراقبت پس از درمان لکه های ماه گرفتگی
- در طول فرایند بهبود اولیه ناحیه تحت درمان را از نور خورشید محافظت کنید.
- هنگام قرار گرفتن در معرض نور خورشید، از کرمهای ضد آفتاب قوی بر روی ناحیه درمان شده استفاده کنید.
- همچنین ممکن است به پانسمان کردن ناحیه تحت درمان نیاز داشته باشید.
هزینه درمان ماه گرفتگی
هزینه درمان ماه گرفتگی به ازای هر جلسه و نوع درمان تعیین میشود و ممکن است در طول درمان، بسته به میزان اثرگذاری روش درمانی و پاسخ پوست متقاضی متفاوت باشد. علاوه بر این هزینه این روش درمانی تا حد زیادی به نوع ضایعه و شدت آن بستگی دارد. همچنین میزان حساسیت ناحیه درمان نیز بر روی هزینهها اثرگذار است، به عنوان مثال رفع ماه گرفتگی یا دیگر ضایعات در اطراف چشم و سایر نواحی حساس بدن نیاز به تخصص و مهارت بسیار زیادی دارد و به همین دلیل برای این کار باید هزینه بیشتری بپردازید.
اگر از ریزش و کم حجمی ابروهای خود رنج می برید ؛ ما به شما کاشت ابرو در کلینیک صدف را پیشنهاد می دهیم. کلینیک صدف یکی از مجهزترین مراکز کاشت مو و کاشت ریش و سبیل در اصفهان می باشد.
آدرس مطب : اصفهان ، خیابان آمادگاه ، مجتمع آژند ، بلوک آ ، طبقه سوم ، کلینیک صدف
تلفن : 32240827 - 031
درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید
-
انواع لک صورت و درمان آن
تاریخ انتشار : 1399-05-31تاریخ بروز رسانی : 1402-07-29 -
عملکرد و عوارض لیزر کیوسوئیچ
تاریخ انتشار : 1399-05-18تاریخ بروز رسانی : 1402-07-29 -
درمان لک صورت با روش لیزر درمانی
تاریخ انتشار : 1399-01-12تاریخ بروز رسانی : 1403-06-19 -
بهترین و سریع ترین راه از بین بردن لک قهوه ای صورت
تاریخ انتشار : 1401-10-15تاریخ بروز رسانی : 1402-07-23 -
درمان لکه های پوستی
تاریخ انتشار : 1399-05-06تاریخ بروز رسانی : 1402-07-29
نظرات کاربران درباره این مطلب :سمیه حاتمی [ 1403-05-14 ]
ماه گرفتگی قهوه ای روی گونه سمت چپ دارم تو رو خدا بگید با چه دارویی از بین ببرم ۴۰ سالمه هستم
سمانه اکبری [ 1403-05-12 ]
سلام من ی ماه گرفتگی روی ران پام هست می تونین کمکم کنید تا این لکه برداشته بشه
ابراهیم [ 1403-05-08 ]
سلام من یه لکه قرمز سمت چپ صورتم چطور باید درمان بشه آیا راهی دارد اگه را داره لطفا بهم بگید که مراجع بکنم ممنون میشم
سعید خنافره [ 1402-12-03 ]
سلام بنده 26سالم لکه قرمزی روی صورتم ماه گرفتگی اگه توروخدا اگه درمانی داره کمکم کنی اندازش هم به اندازه مچ دست
احسان احمدی [ 1402-11-27 ]
سلام بنده ۳۸ سالمه لکه قرمز روی صورتم وسرم دارم توروخدا اگه راه درمانی داره کمکم کنین
محمد کاظمی [ 1402-10-07 ]
خورشید گرفتگی
محمدعلی یلوان [ 1402-09-17 ]
بنده۴۸سال سن دارم.گوش چپ وقسمتی ازگردنم لکه ای ماه گرفتگی دارد.توروخدا اگه راهی داره وبرطرف میشه کمکم کنید.
حامدحسینی [ 1402-07-23 ]
سلام میخواستم ببینم برای ماه گرفتگی رنگ شرابی درمانی دارید روی چانه ام هست لطفاً بهم جواب بدین
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .