علائم و درمان پسوریازیس سر
پسوریازیس یک بیماری مزمن پوستی است که دلیل مبتلا به آن اختلال در سیستم ایمنی می باشد. زمانی که این فردی به این بیماری مبتلا می شود، سلول های پوستی او به سرعت شروع به تقسیم سلولی می نمایند، در نتیجه سلول در سطح پوست به سرعت تولید می شود و ظاهر بدی به پوست می دهد و سبب پوسته پوسته شدن پوست می گردد.
پسوریازیس سر، نوعی اختلال رایج پوستی است که منجر به بروز لکههای برجسته قرمز رنگ و اغلب فلس مانندی بر روی سر میشود. این بیماری میتواند با یک یا چندین لکه ظاهر شود و یا در مواردی تمام پوست سر را فرا بگیرد. همچنین میتواند به پیشانی، پشت گردن و یا پشت و داخل گوشها نیز گسترش پیدا کند. پوسته های سطحی کف سر ممکن است به راحتی از کف سر جدا شده و لا به لای تارهای مو قرار بگیرند؛ اما فلس های زیر آنها به هم می چسبند و موجب زخم و التهاب می شوند. اگر بثورات و این پوسته های چسبیده به کف سر را بخراشید، ممکن است فلس ها از روی پوست جدا شوند و خونریزی کنند. اگر این بیماری در خانواده شما وجود دارد احتمال اینکه شما نیز به آن مبتلا شوید بسیار زیاد است. در نظر داشته باشید که خاراندن زیاد موضع درگیر، میتواند باعث عفونتهای پوستی و ریزش مو شود. خارشهای شدید ممکن است خواب و زندگی روزمره فرد مبتلا را متأثر کند. درمان بستگی به نوع، وسعت، توزیع و شدت بیماری دارد.
علت پسوریازیس سر
علت دقیق این عارضه پوستی مشخص نیست و دانشمندان دقیقاً نمیدانند چه عاملی موجب بروز پسوریازیس پوست سر و دیگر انواع پسوریازیس میشود؛ اما به نظر میرسد این بیماری زمانی اتفاق میافتد که سیستم ایمنی بدن بهدرستی عمل نمیکند. بدن شخص درگیر با پسوریازیس ممکن است تعداد بیشتری از انواع خاصی از گلبولهای سفید بهنام سلول های T و نوتروفیلها را بسازد. وظیفه سلول های T حرکت در سرتاسر بدن و مبارزه با ویروسها و باکتریها است.
علائم پسوریازیس سر
نشانههای پسوریازیس خفیف پوست سر، میتواند تنها شامل ایجاد پوستههای کم و نازک باشد. علائم پسوریازیس سر نوع متوسط تا شدید نیز شامل موارد زیر میشود:
- تکههای فلسمانند قرمز و برجسته بر روی پوست
- فلسهای پوستی به رنگ سفید مایل به نقرهای
- پوسته پوسته شدن شوره مانند
- پوست سر خشک
- خارش سر
- سوزش یا درد
- ریزش مو
پسوریازیس سر خود به تنهایی نمیتواند باعث ریزش مو شود؛ اما اگر با مواردی چون خاراندن زیاد و شدید، دست کاری نقاط فلس مانند، درمانهای خشن و استرس همراه باشد، میتواند باعث ریزش موقت مو شود.
افراد در معرض خطر ابتلا به پسوریازیس سر
پسوریازیس سر میتواند افراد مختلفی را تحت تأثیر قرار دهد؛ اما برخی وضعیتها میتوانند ریسک ابتلا به این بیماری را بالا ببرند مانند:
- مصرف الکل
- استرس یا افسردگی
- چاقی
- سیگار کشیدن یا مصرف مشتقات تنباکو
- مصرف نامنظم داروها
- ابتلا به دیگر بیماریهای خودایمنی
- زنتیک
انواع پسوریازیس سر
پسوریازیس پلاکی پوست سر
رایج ترین شکل این بیماری که باعث ایجاد ضایعات پوستی خشک، برجسته و قرمز می شود، نوع پلاکی آن است. این عارضه در قسمتهای مختلف بدن از جمله پوست سر ظاهر میشود و کمی دردناک است. پلاکها اغلب در انتهای مو، پشت گردن یا جلوی موها ایجاد میشوند و خارش دارند. پوست اطراف پلاکها ممکن است ترک بخورد و خونریزی کند.
پسوریازیس گوتات پوست سر
پسوریازیس گوتات معمولاً خفیفتر از نوع پلاک است؛ اما در صورت عدم درمان و پیشرفت ممکن است به نوع پلاک تبدیل شود.
پسوریازیس اریترودرمیک پوست سر
بروز این عارضه نادر است و سوختگی بسیار زیادی به همراه دارد. همچنین ممکن است علاوه بر پوست سر، سایر قسمتها را نیز درگیر کند. پسوریازیس اریترودرمیک ممکن است نیاز به بستری در بیمارستان و انجام درمانهای اورژانسی داشته باشد.
پسوریازیس سر در کودکان
این عارضه میتواند بسیار دردناک باشد. با این حال، حتی اگر در حال حاضر درمانی برای آن وجود نداشته باشد، بسیاری از روشهای درمانی برای کمک به کودکان دارای این بیماری در دسترس قرار دارد. رایج ترین نوع این عارضه در نوزادان و کودکان، از نوع پلاک است.
تشخیص پسوریازیس پوست سر
برای تشخیص پسوریازیس پوست سر، متخصص به دقت این ناحیه را بررسی می کند. در برخی موارد، متخصص پوست اقدام به نمونه برداری و برداشتن قسمت کوچکی از پوست سر می کند. این نمونه به آزمایشگاه ارسال میشود. گزارش آزمایشگاه به متخصص پوست میگوید که آیا بیمار مبتلا به پسوریازیس پوست سر است یا خیر.
درمان قطعی پسوریازیس پوست سر
درمان پسوریازیس پوست سر مشکل است؛ چراکه خاراندن پوست شرایط را تشدید می کند و وجود مو از رسیدن داروی کافی به پوست سر جلوگیری می کند. در ادامه به نکاتی برای بهبود وضعیت در بیماری پسوریازیس پوست سر می پردازیم:
- استفاده از نرم کننده پوست سر: نرم کننده پوست سر حاوی سالیسیلیک اسید به جدا شدن پوسته های موجود در پوست سر شما کمک می کند و امکان عملکرد داروهای مصرفی را فراهم می کند. نرم کننده پوست سر را مستقیماً بر روی پوست سر خود بزنید. پوسته های سر خود را نکنید. این عمل موجب ریزش مو و تشدید پسوریازیس پوست سر می شود.
- استفاده از شامپو دارویی: شامپوهای درمانی غیر نسخه ای می توانند در درمان پسوریازیس پوست سر مؤثر باشند. شامپویی را انتخاب کنید که حاوی زغال سنگ یا سالیسیلیک اسید برای رفع خارش و جدا کردن پوسته های سر باشد. برای پیشگیری از تحریک بیشتر، پوست سر را به آرامی شستشو دهید.
- خودداری از خاراندن پوست: خاراندن پوست سر موجب تشدید پسوریازیس پوست سر می شود همچنین ممکن است خونریزی و ریزش مو را به دنبال داشته باشد. شامپوهای حاوی زغال سنگ یا منتول برای تسکین خارش پوست ناشی از این بیماری مؤثر هستند. اگر خارش ناشی از پسوریازیس پوست سر ادامه پیدا کنند، متخصص پوست ممکن است مصرف داروهای آنتی هیستامین خوراکی را توصیه کند.
- استفاده از داروهای موضعی: متخصص پوست ممکن است داروهای موضعی مانند آنترالین، کلسی پوترین، تازاروتن و یا ترکیبی از بتامتازون و کلسی پوترین را برای درمان پسوریازیس پوست سر برای شما تجویز کند. عوارض جانبی در این داروها مختلف است. آنترالین هر آن چه که با آن در تماس قرار بگیرد را لکه دار می کند و کلسی پوترین، تازاروتن و بتامتازون و کلسی پوترین نیز موجب تحریک پوستی می شوند. در مورد موقع و مدت زمان استفاده از داروها، طبق دستورات پزشک عمل کنید.
- اگر پسوریازیس پوست سر در شما شدید است، شما ممکن است به مصرف دارویی که تمام بدن را به طور سیستمیک تحت تأثیر قرار دهد، نیاز خواهید داشت. نور درمانی گزینه ای در درمان پسوریازیس پوست سر محسوب می شود. در مورد انتخاب راه درمانی مناسب با متخصص مشورت کنید.
پیشگیری از پسوریازیس پوست سر
به طور کلی راهکاری برای پیشگیری قطعی از ابتلا به این بیماری وجود ندارد چرا که به ژنتیک مرتبط است؛ اما راهکارهایی که در ادامه بیان کردهایم، میتواند احتمال ابتلا به آن را کاهش دهد:
- پوشاندن کامل سر در فصل زمستان به خصوص در هوای سرد و خشک
- استفاده از مرطوب کنندههای مخصوص مو و پوست سر
- کاهش استرس
- پیشگیری از آسیب رسیدن و ایجاد زخم در پوست سر
- رژیم غذایی سالم
- استفاده از دستگاه بخور در فضایی که هوای آن خشک است
- جایگزین کردن داروهایی که باعث ایجاد پسوریازیس میشود
- استفاده از کلاه هنگام تابش مستقیم نور خورشید به سر
آدرس مطب : اصفهان ، خیابان آمادگاه ، مجتمع آژند ، بلوک آ ، طبقه سوم ، کلینیک صدف
تلفن : 32240827 - 031
درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید
-
بیماری پوستی پسوریازیس را بشناسیم
تاریخ انتشار : 1399-10-30تاریخ بروز رسانی : 1402-08-01 -
بیماری پوستی پسوریازیس چیست؟
تاریخ انتشار : 1400-03-31تاریخ بروز رسانی : 1402-08-06
نظرات کاربران درباره این مطلب :هدیه شفقی [ 1402-10-29 ]
سلام من پستوریازیس در بین موهام دارم لطفا راهنمایی کنید ممنون
خداپناهی [ 1402-08-20 ]
کسی که پسوریازیس ژنتیکی داشته باشه آیا واقعا درمان داره ؟
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .