دلایل خارش پوست در بهار و درمان آن
بدن نوعی پروتئین دارد که از لایه خارجی پوست محافظت و نگهداری میکند. هنگامی که میزان این پروتئین در بدن کم باشد، ترکیبات آلرژیزا از طریق ترک و خشکی پوست، به سادگی وارد بدن میشوند. بنابراین استرس و اضطراب، آب و هوای فصل بهار، شستشوی بیش از اندازهی دستها و عدم رسیدگی به پوست، باعث بروز اگزما و تشدید آن میشود. معمولاً در فصل بهار درختها، گرده افشانی گلها و گیاهان، گلهای بهاری، هوا و نسیم بهاری که گردهها را با خود حمل میکند، چمن، گرد و خاک و حتی میوههای فصل بهار، باعث بروز و تشدید علائم حساسیت پوستی و در نتیجه اگزما میشوند. معمولاً اگزما با خشکی پوست بیش از حد، قرمزی، خارش و حتی زخم همراه است. معمولاً اگزما در بزرگسالان روی دست ها، در کودکان در قسمت داخلی آرنج و پشت زانوها و در نوزادان در صورت، گردن و پوست سر بروز پیدا می کند.
علت خارش بدن در بهار
در فصل بهار، اکثر افراد دچار مشکلات زیر می شوند:
برلوک درماتیت
این مشکل ناشی از واکنش شیمیایی بین اشعه ماوراء بنفش خورشید و محصولات مرطوب کننده یا عطرها است. برای جلوگیری از بروز این نوع تحریک پوستی، در صورتی که متوجه شدید که علت این حساسیت چیست، از استفاده مجدد از آن محصول خودداری کنید.
درماتیت تماسی
در فصل بهار تماس با گرده گیاهان می تواند باعث بروز تحریکات پوستی و اگزما شود. با استفاده از کرم های ضد خارش و آنتی هیستامین می توان این نوع خارش را درمان کرد.
درماتیت آتوپیک
این نوع تحریک پوستی که ممکن است وراثتی باشد و یا ناشی از قرار گرفتن در معرض گرده گیاهان، رطوبت و … باعث قرمز شدن پوست و خارش آن می شود.
علائم اگزما
به طور کلی، افرادی که دچار اگزما هستند علائمی مانند خارش، خشکی و قرمزی پوست ، پوسته پوسته شدن، برجستگی های ریز یا تاول روی پوست دارند. اگزما باعث بروز عوارضی همچون آسیب دیدن پوست به دلیل خاراندن فراوان و در نتیجه بروز عفونت به دلیل ورود عوامل بیماری زا به پوست می شود. همچنین خاراندن زیاد ممکن است باعث بروز زخم های سطحی یا عمیق شود. خارش ناشی از اگزما می تواند باعث ایجاد اختلال در خواب شب و فعالیت های روزمره شود. همچنین، ممکن است جای زخم ناشی از اگزما، در برخی از افرادی که پوست تیره تری دارند تا چند ماه باقی بماند.
تشخیص اگزما
پزشک میتواند اگزمای پوستی را بعد از شنیدن علائم و نشانههای شما و نیز معاینه پوست شما تشخیص دهد. پزشک ممکن است انجام نمونه برداری پوست یا سایر آزمایشها را نیز برای نفی احتمال سایر بیماریهای پوستی، توصیه کند. اگر به گمان پزشک، شما مبتلا به اگزمای پوستی تماسی هستید، ممکن است تست پچ را بر روی پوست شما انجام دهد. در این آزمایش، پزشک مقدار کمی از مواد مختلف را بر پوست شما زیر پوشش یک برچسب اعمال میکند. در مراجعات بعدی شما چند طی روزهای آینده، پزشک پوست شما را برای مشاهده واکنش به هر یک از آن مواد، معاینه میکند. بهترین زمان انجام این تست، حداقل دو هفته پس از ناپدید شدن اگزمای پوستی است. این تست مخصوصاً برای تعیین نوع خاص آلرژی تماسی مفید است.
درمان اگزمای بهار
در حال حاضر درمانی برای اگزما وجود ندارد. با این حال، درمان تنها جهت کنترل و به حداقل رساندن بیماری است. درمان بستگی به علائم اگزما و دلایل ایجاد یا بدتر شدن نشانهها دارد. همچنین، هر درمانی برای هر فردی مناسب نیست. گزینههای درمانی شامل موارد زیر هستند:
- پیشگیری: جلوگیری از شعلهور شدن بیماری، بهترین روش برای مدیریت اگزما است. به همین دلیل، سعی در شناسایی و جلوگیری از محرکهای مختلف مانند مواد شوینده خاص یا حساسیتهای غذایی و همچنین مرطوب کردن پوست بسیار مهم هستند.
- مراقبت از پوست : مرطوب نگه داشتن پوست از اهمیت زیادی برخوردار است؛ زیرا خشکی پوست باعث افزایش خارش میشود. برای این منظور باید از کرم یا پماد مرطوب کننده استفاده کرد؛ اما لوسیونها کمتر مؤثر هستند. مهم است که پوست را با استفاده از کرم یا پماد چند بار در روز مرطوب کنید (به ویژه بعد از استحمام). از صابونها و محصولات خفیف و عاری از عطر، رنگ و الکل استفاده کنید. به دنبال محصولاتی باشید که عطر و بوی طبیعی و ضد حساسیت داشته باشند. محصولاتی حاوی سرامید (یک خانواده بزرگ از لیپیدهای مومی) مؤثرترین مرطوب کنندهها هستند.
- داروها: ممکن است از کرمها و پمادهای بدون نسخه حاوی کورتیزون استروئید مانند هیدروکورتیزون و استات هیدروکورتیزون برای کنترل خارش، تورم و قرمزی مرتبط با اگزما استفاده شود. محصولات قویتر مانند کرمهای استروئیدی تجویزی نیز موجود هستند. از قرصهای استروئیدی و تزریقی ممکن است در کوتاه مدت برای کنترل اگزمای شدید استفاده شود؛ اما استفاده طولانی مدت از این دو مورد به دلیل عوارض جانبی احتمالی که شامل فشار خون بالا، افزایش وزن و نازک شدن پوست است، توصیه نمیشود.
جلوگیری از حساسیت پوستی در فصل بهار
عدم استفاده از مواد شیمیایی
همیشه بهترین راه درمان حساسیت دوری از عامل حساسیتزا است؛ بنابراین تا جایی که ممکن است از برخورد با عوامل آلرژیزا خودداری کنید. برای پیشگیری از حساسیت پوستی در فصل بهار قبل از تماس با متخصص پوست از مصرف هر ماده شیمیایی یا طبیعی بر روی پوست خودداری کنید. سعی کنید طی فصل بهار از روغنها و مواد شیمیایی لایهبردار یا مواد اسیدی حساسیتزا بر روی پوست خودتان استفاده نکنید و به عبارتی به پوست خودتان استراحت بدهید.
مرطوب کننده ها و شوینده ها
حتماً در طول فصل بهار از یک مرطوبکننده پوست استفاده کنید که مانند سدی بین پوست شما و مواد آلرژیزای محیطی عمل میکند. مرطوبکننده شما برای هیدراتهنگهداشتن پوست باید حاوی موادی همچون و گلیسیرین، سرامید هیالورونیک اسید باشد. در طول فصل بهار از مصرف صابونهای قلیایی خودداری کنید و از شویندههایی استفاده کنید که PH آنها به PH پوست نزدیک است. در این فصل ترجیحاً از شویندههای بدون رایحه استفاده کنید چون ممکن است رایحههای بهکاررفته در ترکیب شوینده عامل حساسیتزای اصلی باشد.
لباس نخی
در فصل بهار برای در امان بودن از آلرژیهای پوستی فقط از البسه نخی استفاده کنید تا امکان جریان هوا را بین پوست و محیط را فراهم کند. البسه غیر نخی ممکن است باعث تعریق و در نتیجه خارش پوستی شوند.
رعایت نکات بهداشتی
در این فصل اتاقخواب خودتان را عاری از گردوغبار نگهدارید و با شویندههای بدون رایحه و ملایم ملحفههای تخت خوابتان را هر هفته تا بشویید تماس پوستی با گردوغبار و سلولهای مرده پوست آلرژی شما را تشدید نکند.
دوش گرفتن قبل از خواب راه دیگری است که با پاک کردن گردههای گیاهان و عوامل حساسیتزا از روی پوست باعث بهبود حساسیت فصلی شما میشود.
مرطوب نگهداشتن محیط خانه و استفاده از دستگاه تهویه هوا در فصل بهار روشهای دیگری هستند که میتوانند با جلوگیری از خشکی پوست و خارج کردن مواد آلرژیزا از منزل مانع ایجاد حساسیت پوستی و مشکلات حاصل از آن شوند.
خوراکی ها
از نظر تغذیه نیز برای کاهش آلرژیهای فصلی در بهار مصرف ادویهها، نوشابهها و تمام تنقلاتی که حاوی رنگهای مصنوعی هستند را کاهش دهید. در عوض سعی کنید بیشتر مواد غذایی مملو از آنتیاکسیدان مانند میوهها و سبزیهای تازه را مصرف کنید تا التهاب داخلی بدن را کنترل کرده و از آلرژی پیشگیری کنند. در این فصل بیشتر از همیشه آب و مایعات مصرف کنید تا با هیدراتهنگهداشتن بدن مانع از خشکی پوست و درنتیجه خارش پوست شود.
مراقبت های بیرون از محیط بیرون از خانه
اگر مستعد آلرژی فصلی هستید در طول فصل بهار از قرارگرفته در معرض آفتاب خودداری کنید؛ زیرا مواد آلرژن موجود در هوا که بر روی پوست نشستهاند با تابش نور آفتاب موجب واکنش پوستی میشود.
سعی کنید در فصل بهار در محیطهای باز هرگز بهطور مستقیم روی چمن و زمین ننشینید؛ زیرا احتمال گزیده شدن شما توسط حشرات افزایشیافته و از طرف دیگر مواد آلرژن موجود در چمن ممکن است باعث تحریک و حساسیت پوستی شود.
به دلیل افزایش مقدار اشعه UVB آفتاب در فصل بهار احتمال ایجاد کهیر آفتابی در این فصل بالا است بنابراین سعی کنید در خارج از خانه از کلاه، عینک آفتابی و کرم ضد آفتاب استفاده کنید. کهیر آفتابی ضایعات پوستی قرمز و خارشداری هستند که هر بار با قرار گرفتن در معرض آفتاب ایجاد میشوند.
ازآنجاییکه استرس با تضعیف سیستم ایمنی باعث بدترشدن وضعیت آلرژی میشود سعی کنید با فعالیت روزانه و تمرینات یوگا استرس را از خودتان دور کنید. در این رابطه میتوانید از دمنوشهای آرامشبخش نیز استفاده کنید.
کنترل اگزما و خارش پوست در فصل بهار
- نوشیدن روزانه آب به اندازه کافی
- اجتناب از تماس پوست با کلر و آب گرم
- قرار نگرفتن زیر نور خورشید به مدت طولانی مخصوصاً بدون محافظت و زدن کرم ضد آفتاب مناسب
- عدم استفاده از محصولات حاوی الکل و مواد شیمیایی
- استفاده از مواد شوینده ملایم و بدون اسانس
- مرطوب کردن پوست به ویژه بعد از استحمام
کلینیک صدف یکی از مراکز تخصصی پوست در اصفهان است که شما میتوانید برای تشخیص و درمان بیماری ویتیلیگو به آن مراجعه نموده و توسط متخصص پوست و مو تحت درمان قرار گیرید. لطفا جهت کسب اطلاعات بیشتر در مورد این بیماری و تعیین نوبت، با شماره تلفنهای 32240827-031 و 32214564-031 تماس حاصل فرمایید.
آدرس مطب : اصفهان ، خیابان آمادگاه ، مجتمع آژند ، بلوک آ ، طبقه سوم ، کلینیک صدف
تلفن : 32240827 - 031
درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید
-
علت خارش پوست صورت و بدن
تاریخ انتشار : 1400-07-14تاریخ بروز رسانی : 1402-10-01 -
چه زمانی خارش پوست بدن خطرناک است؟
تاریخ انتشار : 1402-09-30تاریخ بروز رسانی : 1402-10-04 -
درمان اگزمای پوستی
تاریخ انتشار : 1399-03-13تاریخ بروز رسانی : 1402-07-26 -
علت پوسته ریزی زخم و خارش پوست سر
تاریخ انتشار : 1401-10-03تاریخ بروز رسانی : 1402-07-23 -
علت و روشهای درمان اگزمای دست
تاریخ انتشار : 1402-04-17تاریخ بروز رسانی : 1402-05-06
نظرات کاربران درباره این مطلب :وحید دکیا [ 1402-02-29 ]
با سلام من تو فصل تابستان و بهار دست پا تاوال میزنه علت چی
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .